top of page
Laura Militaru, director Cuib after-school

Laura Militaru

Director Cuib afterschool

 

Sunt psihopedagog, logoped, formator și terapeut Snoezelen (multisenzorială). Sunt mama fericită a unei fetițe de 10 ani, mătușă și soră. Sunt membru fondator și directorul executiv al Asociației Tottoro care promovează utilizarea terapiei multisenzoriale în tratarea sau ameliorarea stării copiilor cu dizabilități. Sunt fondator și managing partner Cuib after-school. 

 

Prețuiesc copilul și mă apropii cu sfințenie de el. Vreau să-l văd cum crește sub ochii mei, cum îl uimesc lucrurile extraordinare, cum descoperă și cum se bucură împreună cu ceilalți. Vreau să-l văd jucându-se și chicotind. Nu vreau să-l văd întristat, însă știu că uneori este nevoie să fie impulsionat ca să învețe să distingă binele de rău. Îmi place să-l văd cum se dezvoltă liber în gândire și cu respect pentru toate ființele vii din jur. Cred că cei care au grijă de copii trebuie să nu uite nici o clipă  că prin tot ceea ce fac, ei modelează copilul. Consider că un copil iubit este fericit și cooperant. Prefer să-l încurajez și nu să-l critic și întotdeauna urmăresc evoluția copilului comparându-l doar cu el însuși. Respect ritmul de dezvoltare al fiecărui copil și sunt convinsă că toți își pot îmbunătăți performanțele, doar că unii dintre ei au nevoie de mai mult ajutor sau de abordări diferite. Descurajez discriminarea și încurajez ajutorul reciproc și toleranța.

Ana Vasilache, CEO Cuib after-school

Ana Vasilache

CEO Cuib afterschool

Am o fire curioasă și pasionată. Dintotdeauna mi-am dorit să aflu tot despre toate. Imi plac gadget-urile și tehnologia de ultimă oră și mă interesează cum funcționează lucrurile. Întâlnirea mea cu internetul a fost foarte importantă: a însemnat accesul meu direct la baza de date a omenirii, wow! Din acel moment am realizat că putem afla orice și, în consecință, putem crea orice.

 

Iubesc muzica, pictura, desenul, designul, arhitectura și nu am preferințe legate de zona sau epoca culturală în care s-au născut. Mai presus de orice, iubesc cărțile și întâlnirile cu oamenii. Adunarea lalolaltă cu prietenii ca să facem ceva este, pentru mine, cel mai bine folosit timp.

Poate de aceea am urmat Facultatea de Filosofie și am absolvit Facultatea de Sociologie, iar apoi am dezvoltat și am gestionat proiecte în domenii diverse: sănătate, asistență socială și instruire. Acum explorez lucrurile care îmi plac și încerc să stârnesc în copii curiozitatea și dorința lor de a descoperi și crea. E fascinant să ai acces la zestrea de know-how a omenirii, să o prezinți copiilor și să retrăiești împreună cu ei entuziamul pe care l-ai avut în copilărie de fiecare dată când descopereai ceva. E ca și cum ai trăi a doua oară.

Sunt membru fondator și președinte al Asociației Tottoro, fondator Cuib after-school și Brainstorming Consulting.

Mihaela Schiopu, artist vizual, prieten Cuib after-school

Mihaela Șchiopu

Artist vizual și prieten Cuib afterschool

Să fii profesor înseamnă, pentru mine, să găseşti o cale către visul uneori nerostit al celuilalt de a deveni ceea ce este deja în inima lui. Înseamnă simpatie, empatie, curiozitate, deschidere şi bucuria de a oglindi o speranţă până când ea devine realitate. Mai cred că are legătură cu certitudinea că potenţialul uman este uriaş.

 

Am două argumente. Am văzut tineri studenţi care doar păreau că ştiu, vag, ce vor să facă şi care s-au dovedit a fi nişte făpturi splendide, cu nevoi nu foarte mari: încredere, o atmosfera prietenoasă, bucuria de a fi alături şi credinţă că aproape orice se poate. În fapt, asta e şansă pe care ţi-o acordă meseria de profesor: minunea de a fi martorul devenirii cuiva. Am avut şi am privilegiul de a fi alături ca psihoterapeut unor fiinţe cu mari probleme de sănătate. S-au dovedit a fi eroii de care nimeni nu ştie, dar cărora eu le sunt profund recunoscătoare. Se lupta cu stigme sociale greu de suportat, au fost la un pas de moarte şi n-au clipit crezând că fiecare avem “o misiune pe pământ”. Oricât ar părea de patetic, cred că e un adevăr copleşitor în asta, chiar dacă misiunea unora dintre noi poate fi modestă la prima vedere. Existenţa fiecăruia o completează pe a celorlalţi adăugând fie şi numai simplitatea fiecărei respiraţii. Cumva, împreună suntem mult mai mult decât separat.

 

Sunt convinsă că a învăța este un mare dar: înseamnă să-ţi doreşti acest lucru şi să fii dispus să te muţi cu arme şi bagaje un centimetru mai departe. Înseamnă să rupi monotonia planificată a unei vieţi în care ai fi putut decide că ştii suficient şi gata. Înseamnă să fii viu şi mereu altcineva, şi mai ales să fii conştient de acest lucru. Înseamnă să fii în acord cu lumea din jur care mereu se schimbă şi care are nevoie ca şi tu să fii dispus să o faci. Înseamnă, până la urmă o prospeţime a inimii pe care o poţi găsi şi la persoane de 80 de ani.

 

Cred în încântarea de a fi mai mulţi în acelaşi spaţiu şi nu fiecare singur într-o cutiuţă. Cred că prezenţa cuiva alături care vrea să se deplaseze către speranţa te poate ridica în momentele critice. Cred că şi atunci când colegul de banca tace, chiar şi pentru o vreme lungă, el rămâne colegul tău de banca.

 

Sunt absolut convinsă că fiecare om are o scânteie de oferit. Clipa în care o sesizezi este un dar.

 

Câteva cuvinte despre experienţa mea: lucrez la Universitatea de Arhitectură şi Urbanism de mulţi ani. Sunt doctor în arhitectură şi de curând conferenţiar în cadrul catedrei de Studiul Formei. Lucrez ca art-terapeut în secţia de oncopediatrie a Institutului Oncologic Alexandru Trestioreanu și sunt grafician al revistei România literară, realizând în paralel peste o mie de coperte de carte, albume de artă etc. Am un master în psihologie şi formare în psihooncologie și master în îngrijiri paliative. Am lucrări în diferite colecții din țară și străinătate, inclusiv în colecția personală a Regelui Mihai. Sunt membrul al Uniunii Artiștilor Plastici din România, membru de onoare UNOPA (Uniunea Nationala a Persoanelor afectate de virusul HIV) și membru fondator al Asociației Tottoro.

 

Toate aceste laturi ale existenţei mele au la bază formarea mea ca artist şi plăcerea de a fi alături de ceilalţi, în moduri diverse. Cred că 5 minute frumoase înseamnă enorm. Nu cred în bătrâneţe şi moarte. 

 

Viaţă are nesfârşit de multe lumini: dansul, muzică şi de ce nu, pisicile, dar toate fără prieteni n-ar avea rost. Cunosc o mulţime de oameni minunaţi cărora le datorez aproape tot.

Luminița Nicolaescu, Cuib after-school

Luminița Nicolaescu

Ambasador Cuib afterschool

Am absolvit Facultatea de Cibernetica, Statistică si Informatică Economică din cadrul ASE și am lucrat mulți ani ca economist. De un an și jumătate am părăsit biroul și mi-am ales o meserie aproape de copii pentru a-mi demonstra mie, dar mai ales copiilor mei că poți să-ți urmezi visul și să transformi munca în bucurie.
 

Mă bazez pe puterea zâmbetului. Îmi place să mă joc, mi-e dragă matematică și iubesc cărțile. 
 

Cred că suntem datori să păstrăm vie curiozitatea nativă a copiilor, să le dăm ocazia să se bucure de natură, să-i lăsăm să învețe din greșeli și să ia decizii. Și mai cred că școala trebuie să dea aripi.

 

Marius Ion, instructor joc Go, prieten Cuib after-school

Marius Ion

Instructor de Go, fondator ACS Hikaru, prieten Cuib

Practic Go din 1983. O parte dintre copiii antrenați de mine sunt multipli medaliați la campionatele naționale de juniori și au participat la Campionatul European de GO din Serbia, în 2016.

Go este un sport al minții, strategic și inteligent, singurul joc comparabil cu șahul. Originile jocului sunt în China, în urmă cu peste 4000 de ani. Astăzi, a câștigat o imensă popularitate în Asia, Europa și America. Go-ul are reguli foarte simple, dar este, totodată, cel mai complex joc din lume.

Go este singura artă marțială a gândirii, fiind jucat de peste 60 de milioane de jucători legitimați în peste 70 de țări.

Go introduce gândirea strategică în viața ta de zi cu zi. Încă din secolul al VIII-lea, Go a fost considerat cel mai bun mod de a invăța gândirea strategică. Jocul de o te învață să-ți ințelegi propriile emoții si conflicte. În comunitățile din Japonia și SUA care au introdus studierea Go în școli s-a demonstrat abilitatea jocului de a reduce timiditatea și agresivitatea copiilor. Go îți dezvoltă agilitatea mentală și abilitățile de a gândi abstract.

Jucând Go, poți deschide o ușă spre înțegerea Asiei. În Coreea, peste 40% din populația țării joacă Go cel puțin la nivel amator. Acest procent crește in China și ajunge până la aproape 70% din populația Japoniei. În toate aceste țări și în multe alte țări asiatice, Go are un nivel estetic și intelectual care depășește cu mult sportul.

© Cuib 2021, After-school creativ

asociatia.tottoro@yahoo.com | Tel: 0751 088 396

bottom of page